KirjoittaminenSuomeksi

Joulun erikoinen: Pixarin 22 tarinankerronnan sääntöä

On joulukuun 22. päivä, lähestymme vuoden loppua ja vuoden pimein päivä on selätetty. On aika toivottaa kaikille rauhallista joulua ja ihanaa uutta vuotta! Tässä kirjoituksessa kerron joulunajan aikataulustani, annan joululahjaksenne suomennoksen Pixarin 22 tarinankerronnan säännöstä, sekä alustan ensi vuoden Lioness-uudistuksia.

Aloitetaan siitä aikataulusta. Joulupyhät tarkoittavat tietenkin ansaittua hengähdystaukoa arjen riennoista, ja siispä tämäkin leijonatar jättää työt rauhaan muutamaksi päiväksi. Vastailen sähköposteihin hitaasti ja nautiskellen 23.-27.12., eli kiireelliset tilaukset kannattaa merkata sähköpostien otsikoissakin kiireellisiksi. Uuden vuoden jälkeen palaan tavalliseen arkeen, eli jos haluat toimeksiantosi deadlineksi jonkin välipäivistä tai ensimmäisistä tammikuun päivistä, suosittelen tekemään tilauksesi nyt. Puhelimitse minut saa työasioissa kiinni pyhien välillä tavalliseen tapaan klo 10-16. Uuden vuoden ajan (31.12.-1.1.2017) hengähdetään jälleen ja valmistaudutaan vuoteen 2017.

Vaan ensin paketoidaan vuosi 2016 tarinankerronnan keinoin!

 

Pixar Wiki

Työskennellessään Pixarilla storyboard-taiteilijana Emma Coats julkaisi Twitterissä Pixarin pääperiaatteet tarinankerrontaan. Vinkit ovat vieläkin ajankohtaisia, joten käykäämme näin 22. päivän kunniaksi läpi suomeksi nämä tarinankerronnan säännöt, joiden avulla voit rakentaa tarinoistasi yhtä koskettavia kuin Pixarin rakastetut animaatiot!

1.       Ihailemme päähenkilöä enemmän, koska hän yrittää, emme siksi, että hän onnistuu. Se on inhimillistä, ja siksi kiinnostavaa. Muistatko Toy Story -elokuvan kohtauksen, jossa itsevarmuutta koko alkuelokuvan ajan uhkunut Buzz Lightyear yrittää paeta naapuritalosta lentämällä ja epäonnistuu? Olisiko elokuvan loppuajojahdin lentokohtaus ollut yhtä riemastuttava – hahmolle tai meille katsojille – jos lentäminen olisi onnistunut tuossa kohtalokkaassa kohtauksessa?

2.       Muista mikä on mielenkiintoista lukijan mielestä: vaikka luomasi juoni, luku tai kohtaus olisi hauska kirjoittaa, se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että lukija nauttisi siitä yhtä paljon. Itse asiassa se, mikä on hauskaa lukijasta, voi erota suurestikin siitä, mistä sinä kirjoittajana nautit.

3.       Yrittäminen teemana on tietenkin tärkeä, mutta näet mistä tarina todella kertoo vasta kun pääset tarinan loppuun. Siispä kirjoita uudelleen.

4.       Olipa kerran____.  Joka päivä____. Eräänä päivänä___. Siksi____. Siitä johtuen____. Kunnes lopulta___. Tämä tarinamuoto korostaa konfliktin merkitystä: ensin on arki, tarinan perustilanne, sitten jokin rikkoo sen, ja lopputarina pyrkii joko palauttamaan vanhan arjen tai luomaan kokonaan uuden. Konkreettinen esimerkki tästä on Pixarin Ötökän elämää -elokuva: julmat heinäsirkat terrorisoivat muurahaisia ja vaativat jokavuotisen osuuden näiden ravinnosta, kunnes tarinan päähenkilö päättää taistella vastaan ja muuttaa tilanteen toisenlaiseksi. Pixarin ulkopuolella tästä tarinamuodosta esimerkkinä käy hyvin esimerkiksi Suzanne Collinsin Nälkäpeli-kirjasarja.

5.       Yksinkertaista. Keskity. Yhdistele hahmoja. Hypi yli kiertoreittien. Se saattaa tuntua siltä kuin menettäisit arvokasta materiaalia, mutta todellisuudessa se vapauttaa. Vähemmän on enemmän -sääntö tiivistyy tähän Emma Coatsin kehotukseen. Tarvitsetko todella päähenkilön seuraksi 5 kaverusta seikkailuun, vai riittäisikö vaikka vain 2? Olisiko napakampi tarina lukijan kannalta mielenkiintoisempi kuin polveileva?

6.       Missä hahmosi on hyvä, missä tilanteissa mukavuusalueellaan? Aseta heidät päinvastaisiin tilanteisiin. Haasta hahmosi! Katso miten he selviytyvät. Tämä sääntö asettaa pohjan muille säännöille: ilman konfliktia sinulla ei ole tarinaa.

7.       Keksi tarinasi lopetus ennen keskiosaa. Loput ovat vaikeita, joten rukkaa ne heti kuntoon. Jos tiedät jo tarinasi lopun, osaat paremmin rakentaa juonesta loogisen kokonaisuuden.

8.       Kirjoita tarinasi loppuun, ja päästä siitä irti vaikkei se olisikaan täydellinen. Kehityt jatkuvasti, joten siirry seuraaviin projekteihin. Writing Excuses -podcastin juontaja Mary Robinette Kowal kertoo, että aikoinaan häntä opetettiin tähtäämään 100% onnistumiseen mutta olemaan tyytyväinen 80%:iin. Erittäin realistinen ja hyvä ohje!

9.       Jos jäät jumiin, tee lista asioista joita tarinassa ei tapahdu seuraavaksi. Lista auttaa sinua näkemään tarinassasi toimivat vaihtoehdot ja potkii mielikuvituksen liikkeelle.

10.   Tee ruumiinavaus tarinoille, joista pidät: asiat, joista pidät, ovat osa sinua. Tunnista nämä elementit, jotta voisit hyödyntää niitä. Pidätkö esimerkiksi enemmän jostakin kertojamuodosta? Miksi? Vastaus kertoo jotain siitä, mitä asioita haluat painottaa tarinassasi. Entä kirjoitatko mielummin omasi vai vastakkaisen sukupuolesi näkökulmasta? Miksi rakastat Harry Potter– tai Taru Sormusten Herrasta -kirjasarjaa? Mikä Lee Childin kirjoissa viehättää ja saa ahmimaan uusimman jännärin vuosi toisensa jälkeen?

11.   Kirjoita, sillä et voi korjata jotain mitä ei ole olemassa. Vaikka sinulla olisikin mielessäsi täydellinen tarinaidea, se jää kuitenkin vain aihioksi, jos et jaa sitä kenenkään kanssa. Paperilla tarinasi ei ehkä vastaa alkuperäistä mielikuvaasi, mutta sitähän varten on editointi. Joten kirjoita, siis!

12.   Kehitellessäsi tarinaasi sivuuta 1. mieleesi tullut vaihtoehto. Tee samoin ideoille 2, 3, 4 ja 5 – saat ilmiselvät vaihtoehdot näin mielestäsi. Yllätä itsesi. Kuinkahan usein käymme kirjoittamaan innoissamme 1. mieleemme tullutta vaihtoehtoa? Ota ensi kerralla itsellesi aikaa miettiä asiaa ja anna mielikuvituksellesi tilaa lentää. Haluaisitko päähenkilösi kasvaneen ilman toista vanhempaansa vai kokonaan omin avuin? Onko päähenkilösi orpo, onko isä tai äiti jättänyt perheen, vai olisiko hänet siepattu lapsena?

13.   Anna hahmoillesi vaihtoehtoja. Passiiviset/mukautuvaiset hahmot saattavat vaikuttaa miellyttäviltä kirjoitusprosessisi aikana, mutta ne ovat myrkkyä lukijoille. Kukapa haluaisi lukea sankarista, joka todellisuudessa olisi vain sivuhenkilöiden räsynukke? David Eddingsin Belgarionin taru olisi ollut hyvin tylsä, jos Garion ei olisi päässyt ensimmäisen kirjan alkulukujen roolistaan eroon ja kasvanut nuorukaiseksi, joka ehkä joutuu sankariksi tahtomattaan mutta jonka moraali ei salli pahan voittaa.

14.   Miksi kirjoitat juuri tätä tarinaa? Mistä ammennat palosi kirjoittaa juuri tämän tarinan? Palosi liekki kertoo, mistä tarinasi todella kertoo.

15.   Aseta itsesi päähenkilösi asemaan – miltä sinusta tuntuisi? Rehellisyys tuo uskottavuutta jopa uskomattomille tilanteille. Fantasia- ja scifi-tarinat houkuttelevat lukijoita jatkuvasti, vaikka sijoittuvatkin ympäristöihin ja tilanteisiin, joita saattaa olla vaikea kuvitella. Se johtuu siitä, että tunnistamme niissä kuitenkin jotakin, niissä on meille tuttua tarttumapintaa – yleensä juuri päähenkilön sisäinen maailma. Käytä sitä siis hyväksesi.

16.   Miten käy päähenkilön tai tämän läheisten, jos päähenkilö epäonnistuu? Anna lukijoillesi syy kannustaa päähenkilöä – aseta epäonnistumisen todennäköisyys korkeaksi.

17.   Mikään työ ei ole turhaa – jos tarinasi ei toimi, aseta se syrjään ja siirry eteenpäin. Siitä tulee hyödyllinen tai hyödyllistä materiaalia myöhemmin.

18.   Tunne itsesi: milloin puuhastelet ja milloin panostat. Tarinankerronta on kokeilemista, ei hiomista.

19.   Sattumat toimivat silloin, kun ne saattavat päähenkilösi ongelmiin. Sattumat, jotka auttavat päähenkilösi ongelmista, ovat silkkaa huiputusta. Tämä on hyvin tärkeä sääntö mielestäni, ja myös yksi niistä, joille me kirjoittajat itse tunnumme olevan sokeita. Varsinkin seikkailutarinoiden tiimellys kannattaa tarkastuttaa esilukijoilla, jotta varmistut siitä, että sattumukset eivät nakerra tarinan uskottavuutta.

20.   Harjoitus: tarkastele inhoamasi tarinan rakennuspalikoita. Rakenna niistä nyt jotain, mistä pidät!

21.   Sinun täytyy samaistua hahmoihisi ja näiden tilanteisiin: et voi vain kirjoittaa jotain, mitä kuvailisit ”cooliksi”. Mikä saisi sinut käyttäytymään hahmojesi lailla?

22.   Mikä on tarinasi ydinsanoma? Miten kerrot tarinasi mahdollisimman säästeliäästi? Jos tiedät näihin kysymyksiin vastaukset, ne ovat tarinasi perustukset, joista rakennat tarinaa kohti korkeuksia.

Näiden erinomaisten vinkkien myötä toivotan kaikille kirjoittajille rentouttavaa joulua ja tuotteliasta vuotta 2017!

Vaan vielä katsaus ensi vuoteen. Vuodesta 2017 on tulossa jännittävien uudistusten vuosi. Ensinnäkin Lioness Kielipalveluiden nettisivut muuttuvat entistä käyttäjäystävällisimmiksi, mm. blogi siirtyy saman osoitteen alle, ja sivusto rakennetaan palvelemaan paremmin teitä kävijöitä. Mikäli sinulla on toiveita sivujeni sisällöstä, laitathan palautetta sähköpostitse, yhteydenottolomakkeiden tai Facebook-viestin kautta! Uudistukset tehdään ennen kaikkea juuri teitä lukijoita ajatellen, joten olen kiitollinen jokaisesta ehdotuksesta, joka tekee sivuistani entistä hyödyllisemmät juuri teille.

Nettisivujen lisäksi keskityn ensi vuonna palveluideni tehokkuuteen asiakkaideni hyödyksi. Laadin potentiaalisille asiakkailleni lomakkeen, jonka ansiosta palvelun tilaaminen on entistä helpompaa! Sisällytän myös tulevaisuudessa kaikille suomi-englanti-käännöksilleni ja niiden hintoihin natiivin oikolukijan tarkastuksen automaattisesti, ellei asiakas erikseen toisin toivo, mikä toivottavasti jouhevoittaa oikolukuprosessia ja sen tilaamista. Lisäksi tarjoan ensi vuonna asiakkailleni tai palveluistani kiinnostuneille mahdollisuutta tilata suoraan sähköpostiinsa muutaman kerran vuodessa ilmestyvän uutiskirjeeni, joka nimensä mukaisesti sisältää kätevässä muodossa ilmoitukset poikkeusaikatauluistani, jotta et joudu etsimään tietoa juhlapyhien vaikutuksesta tavoitettavuuteeni sosiaalisesta mediasta. Uutiskirjeessä annan myös pieniä lisäikkunoita käännös- ja kirjallisuusmaailmaan arkeani vasten peilattuna. Miltä esimerkiksi näyttääkään kääntäjän työpäivä?

Se selviää ensi vuonna – nähdään siis silloin!

Save

Save

Save

Save

Save

Save