KirjoittaminenSuomeksi

NaNoWriMo on täällä taas

Niin se aika rientää! Enää vain n. 12 tuntia NaNoWriMoon, marraskuussa järjestettävään vuotuiseen the National Novel Writing Month -tempaukseen! Vaan älä panikoi, osallistua saa missä tahansa vaiheessa kuukautta, eli mattimyöhäisetkin ehtivät hyvin mukaan vaikka tämän blogikirjoituksen inspiroimana.

Mikäli et ole vielä tästä kirjoitusmaratonista kuullut, niin tässä tiivistetysti pelin henki ja säännöt:

Tempauksen tavoitteena on kirjoittaa amerikkalaisin mittapuin romaaniksi laskettava 50 000 sanan pituinen kirjoitus. Tavoitteena on haastaa itsensä pitämään yllä kirjoitusrutiinia ja auttaa siten itseään pääsemään yli mm. siitä perfektionistisuuden peikosta. Jokaiselle päivälle kertyy sanasarkaa 1667 sanan edestä. NaNoWriMon sivustolle kirjautumalla pääsee seuraamaan omaa kehitystään, jäljellä olevan urakan määrää, ja ottamaan osaa foorumin keskusteluihin kirjoittamisesta, NaNoWriMosta ja kaikesta maan ja taivaan välillä. Oman maan kirjoittajat tarjoavat ryhmähenkeä omalla kielellä ja kannustusta silloin, kun sitä tarvitsee. Kukaan ei valvo suoritusta, sillä teksti pitää syöttää loppuvalidointia varten sivuston sanalaskuriin vasta projektin päätteeksi, eli halutessasi voit myös työstää eri tekstejä kuukauden aikana – pääasia on, että pidät hauskaa, kirjoitat aktiivisesti ja rutiininomaisesti ja haastat itsesi.

Tiesitkö, että mm. Sarah Watersin Vettä elefanteille ja Erin Morgensternin Yösirkus olivat molemmat alun perin NaNoWriMo-romaaneja? Hienoa vai mitä?

Vaan miten saat kirjoitettua romaanin verran sanoja kuukaudessa? Olen laatinut tehtävääsi helpottamaan NaNoWriMon kymmenen käskyä, jotta kuukauden kestävä matkasi ei olisi niin kivinen.

1. Kuten tulet huomaamaan, kirjoittaminen 50 000 sanan kuukausitahtia vaatii nopeutta, joka näkyy usein negatiivisesti tekstin laadussa. Mutta ei se mitään! Tehtäväsi onkin tämän kuukauden aikana keskittyä vain tekstin tuottamiseen, rutiinien luomiseen, eikä niinkään Finlandia-ehdokkaan kirjoittamiseen. Unohda siis pilkunviilaus ja vaihda vapaalle! Editointi on olemassa juurikin sitä varten – päätehtäväsi marraskuun aikana on saada tekstistä raakaversio aikaiseksi.

Ensimmäinen käskysi onkin: älä lue, mitä olet aikaisemmin kirjoittanut projektin aikana. Anna vain mennä.

Vinkki: Peitä vanhat osiot tummalla ylimaalausvärillä.

2. Tavoitteenasi on kirjoittaa 1667 sanaa päivässä. Kuten tulet nopeasti huomaamaan, se on lopulta aika paljon varsinkin päivinä, jolloin inspiraatio on hukassa eikä kirjoittaminen oikein huvittaisi. Niinpä käytä ensimmäinen viikko itsellesi ominaisen rytmin löytämiseen – tuotatko tekstiä parhaiten aamulla, koko tekstipätkän kerralla, vai pienissä erissä pitkin päivää?

Toinen käskysi: suunnittele päivän urakka etukäteen – mistä aiot tämänpäiväisessä osiossasi kirjoittaa. Se vähentää jahkailun määrää ja auttaa sinua vaihtamaan vapaalle, kun sinun ei tarvitse enää kirjoittamisen aikana korjata tekstiä muuttuneiden suunnitelmien takia.

Vinkki: Jos sanat eivät millään synny, ota käyttöösi Write or Die-nettisivusovellus, joka pakottaa sinut erinäisin keinoin kirjoittamaan haluamasi määrän sanoja. Tai ryhdy jonkun foorumilaisen kanssa sanasotaan – tuotteliain tai nopein voittaa!

3. Vaikka päivittäinen sanamäärä on toisinaan työläs, älä unohda pitää itsestäsi huolta. Älä istu selkä kyyryssä koneella koko päivää stressilukemat taivaissa, vaikka työ- tai opiskelutilanteesi kokopäiväisen kirjoittamisen sallisikin. Kirjoita arkesi ohessa, ja muista syödä ja liikkua.

Kolmas käsky olkoon: muista taukoliikunta ja pidä mukanasi kirjoitusvälineitä – kirjoittaa voi myös ruokatunnilla ja ruuhkabussissa.

Vinkki: Yhdistä kirjoittamiseen kuukauden kestävä kuntoiluhaaste. Miten olisi jokaisesta 500 sanasta 5 tuolilta nousua?

4. Inspiraation ja kirjoitusinnon ylläpitäminen yhtäjaksoisesti voi olla haastavaa. Niinpä useat kirjoittajat luovatkin projekteilleen Pinterest-tauluja, Spotify-soittolistoja, tai muita vastaavia audiovisuaalisia inspiraationlähteitä. Mikä inspiroi sinua luomaan tarinasi?

Neljäs käsky: kun olet jumissa, hyödynnä foorumia. NaNoWriMon keskustelufoorumilla ihmiset jakavat mielellään inspiraationlähteitään. Tutustu mielenkiintoisilta vaikuttaviin projekteihin ja niihin liitettyihin Pinterest-tauluihin tai soittolistoihin ja etsi vaikutteita buustaamaan omaa kirjoitusintoasi.

Vinkki: Jos olet kuten minä ja sinua inspiroi ennen kaikkea ajatus valmiista, kirjahyllyssä nököttävästä kirjasta, kokeile tekstitiedoston paperikoon säätämistä A5-kokoon tai tee teoksellesi kansi – tai pyydä foorumin kansitaiteilijoita tekemään sellainen puolestasi!

5. Kirjoittamisen mielletään olevan yksinäistä puuhaa – vaan ei enää! NaNoWriMon tarkoitus on kirjoitusrutiinien synnyttämisen ohella yhdistää kirjoittajia jakamaan luovuuden tuskaa, kirjoittamisvinkkejä ja löytämään samanmielistä seuraa yksinäisen puurtamisen keskelle.

Viides käsky: seuraa NaNon keskustelufoorumin kiinnostavia ryhmiä ja katso, löytäisitkö itsellesi hyödyllisiä tai kiinnostavia keskusteluja. Tai löytyykö foorumilta toisia, mielenkiintoisia projekteja työstäviä kirjoittajia, jotka voisit lisätä kirjoituskaveriksesi (writing buddy) kirittämään sinua maaliin?

Vinkki: Foorumilta löytyy mm. keskusteluja koskien faktojen tarkistusta – ko. keskustelut ovat erityisen hyödyllisiä esimerkiksi historiallisen romaanin kirjoittajille, jotka haluavat tietää eränäisiä asioita, mutta joilla ei NaNoWriMon tuoksinnassa ole aikaa opiskella asiaa itse. Kysy siis kanssakirjoittajilta!

6. Teksti tökkii ja sanoja pitäisi suoltaa, vaan mitään ei tule. Haluat luovuttaa. Ja ehkä teetkin niin. Vaan millä estää moinen tilanne?

Kuudes käsky: vaikka olisitkin kirjoittaja, joka kertoo projekteistaan läheisilleen ja ystävilleen vasta, kun teksti on valmis, suosittelen tekemään poikkeuksen NaNoWriMon aikana. Sillä haluat luovuttaa kuukauden aikana todennäköisesti useasti.  Joten kerro ystävällesi tai puolisollesi projektistasi ja pyydä kyselemään edistymisestäsi tasaisin väliajoin – saatat saada ”velvollisuudestasi” sen ratkaisevan pienen lisämotivaation, joka estää sinua luovuttamasta juuri tänään.

Vinkki: Kohtele jokaista 1667 sanan pätkää täysin omana osionaan. Mikä osa draaman kaarta osaan sisältyy, vai edustaako se kokonaista lukua ja siten kokonaista kaarta? Mikä ko. pätkän tarkoitus on tekstissäsi? Pohdi hetki näitä kysymyksiä ennen päivän rupeamaan tarttumista.

7. Kuukauden aikaraja voi alkukuukaudesta tuntua vielä heikolta motivaattorilta tai pakotteelta. Siispä seitsemäs käsky kuuluu:

Seitsemäs käsky: kehitä motivoivia välitavoitteita. Lahjontaa, uhkailua ja muita keinoja voi käyttää itseensä vapaasti. Useat tuntuvat vannovan suklaapalkintojen nimiin, toiset taas aikovat käyttää NaNoa kirjoituskilpailuromaanin ensimmäisen version kirjoittamiseen.

Vinkki: WSOY:n nuortenromaanikilpailun deadline on vasta 31.12.2016 – marraskuussa siis ensimmäinen versio ja joulukuussa teksti kilpailukuntoon?

8. Useille tuottaa hankaluuksia varsinkin lyhyellä suunnitteluajalla tuottaa yhtenäinen, romaanimittainen teksti kuukaudessa. Suosittelenkin ottamaan käyttöön tekstiä halkovat tekniikat, jotka luovat illuusion monesta lyhyemmästä tekstistä.

Kahdeksas käsky: jos kirjoitat vapaasti assosioiden ts. ilman suunnitelmaa, kirjoita monesta näkökulmasta tai käytä kuukausi novellikokoelman työstämiseen.

Vinkki: Jos oikein tökkii pidemmän tekstin tuottaminen, koosta kuukaudessa runokokoelma tai kokoelma 100 sanan raapaleita.

9. Kun inspiraatio katoaa, eikä kirjoitusinto palaa ruokailu-, liikunta- tai inspiraationhakutauolla, on aika ottaa käyttöön järeämmät aseet. Hyödynnä apunasi Internetiä ja kanssakirjoittajiasi.

Yhdeksäs käsky: kokeile Internetin juonigeneraattoreita, foorumilaisten ”adoptoi sivujuoni” tms. keskusteluja, tai tee kuukauden aluksi paperilapuille arvottavat tarinan elementit itse tiukan paikan tullen käytettäväksi.

Vinkki: Rakenna jokainen luku konfliktin, sen syntymisen ja ratkaisun varaan. Siten sinulla on aina kullekin luvulle alku, huippukohta ja lopetus, jotka siivittävät tehokkaammin kirjoittamistasi (ja pitävät myös lukijan mielenkiintoa lopullisessa kirjassa paremmin yllä).

10. NaNoWriMo voi tuntua ajoittain hyvinkin kuluttavalta puristukselta, varsinkin jos omaa sisäistä perfektionistiaan ei saa vaiennettua ja oman tekstin juoni on rakennettu niin, että kirjoittajaa itseään kiehtovat kohdat ovat vasta kirjan lopussa. Mikä siis ratkaisuksi?

Kymmenes käsky: pidä hauskaa – NaNoWriMo voi olla kirjoittamisen leikkikenttä, jolla ei tarvitse välittää siitä, kirjoittaako täysin absurdin tekstin, jossa ei ole päätä eikä häntää! Kunhan kirjoitat joka päivä, saavutat lopulta tavoitteesi ja pääset nauttimaan siitä tunteesta, kun saat valmista aikaiseksi – ja vieläpä hyvin nopeassa aikataulussa. Kokemuksesta saat irti ennen kaikkea tietoa siitä, mitä vaaditaan romaanimittaisen tekstin työstämiseltä. Hyödynnä siis kokemus ja leikittele!

Vinkki: Jos otsa uhkaa kurtistua liikaa projektin aikana, kehitä juoneen hämmentävä, jännittävä ja ehkä hullukin käänne, jolla hahmosi joutuvat täysin uuteen ja absurdiin tilanteeseen, jossa sinä saat tilaisuuden hykerrellä hahmoille, jotka joutuvat tiukassa paikassa tekemään uskomattomia asioita – NaNoWriMon jos jonkin aikana voit hyvin hypätä tylsien kohtien yli ja kirjoittaa tarinan, josta ei vauhtia ja yllättäviä tilanteita puutu!

Koska itsekin aion tänä vuonna osallistua parin vuoden tauon jälkeen, toivottelenkin nyt kaikille antoisaa marraskuuta kirjoittamisen parissa, NaNoWriMon tiimoilla tai ei, ja palailen asiaan ensi kuun lopulla, kun oma puristukseni on loppusuorallaan.