Seitsemän virkkeen novelli on nimensä mukaisesti tarina, joka koostuu vain seitsemästä virkkeestä. Jokainen virke kuljettaa tarinaa, joten jokaisella elementillä on väliä. Harjoituksen tarkoitus on opetella hallitsemaan tarinan rakenne (tai sen eri variaatioita) sekä tietenkin välittämään haluttu tarina suht tiiviissä muodossa. Se voi myös osoittaa, miten monipuolisesti kunkin elementin voi tulkita ja toteuttaa.
Käyn nyt läpi tarinan elementit ja esittelen sitten oman seitsemän virkkeen tarinani.
1. virke: maiseman/tilan kuvaus
Ensimmäisen virkkeen tarkoitus on ilmaista lukijalle, millaisesta lähtökohdasta tarina ponnistaa. Missä tarina tapahtuu, tai kenties millaisessa mielentilassa päähenkilö on.
2. virke: toimintaa
Toinen virke näyttää, mitä tarinassa tapahtuu: joku tekee jotakin.
3. virke: puheenvuoro
Kahden hahmon/henkilön/asian välille luodaan vuorovaikutusta 3. ja 4. virkkeissä. Tämä vuorovaikutus ohjaa lukijaa kohti tarinan käännettä ja mielellään kertoo jotakin henkilöistä.
4. virke: puheenvuoro
2. osapuoli vastaa 1. repliikkiin – mieluiten tavalla, joka luo pohjan seuraavalle virkkeelle, eli tarinan käänteelle.
5. virke: tapahtuu jotain yllättävää
Tarinoissa on oltava käänne, hetki joka tekee eron alku- ja lopputilanteen välille. Yllätä lukijasi!
6. virke: toimintaa
Lopun toiminta on reaktio käänteeseen, se johdattelee lukijan kohti loppua.
7. virke: maiseman/tilan kuvaus
Tarinamme loppuu samoin kuin se alkoi, eli kuvailemalla ympäröivää tilannetta. Mikä on muuttunut tarinan edetessä?
Tässä oma esimerkkini seitsemän virkkeen novellista:
Keittiön täytti tasainen kahvinkeittimen pulputus, muuten talossa oli täysin hiljaista, viimeinkin. Anne istui yhdellä keltaisen keittiön eriparisista puutuoleista ja puristi tyhjää kahvimukia käsiensä välissä.
”Haluatko, että minä teen sen?” hänen miehensä kysyi pitäen katseensa tiiviisti pöydän kannessa.
”Ei, kyllä minä…”
Hänen katseensa karkasi tärisevän mukin reunan yli äitiin, joka makasi liikkumattomana lattialla. Hän nielaisi, nousi ja käveli rivakasti avaamaan ikkunan, ja kun kesätuuli lehahti ottamaan hänet vastaan lempeästi hyväillen, pihapuun vihreät lehdet alkoivat huuhtoutua alas oksiltaan.
Keittiön ennen niin valkoisena kiillellyt lattia hukkui hänen takanaan hitaasti punaisen nousuveden alle.
Novellini on lyhyt, enkä paljasta täysin, miten Annen äiti on kuollut, mutta annan siitä viitteitä: pariskunta istuu ruumiin läsnäollessa keittiön pöydän ääressä kahvin valmistumista odottamassa, joten kuolema ei tapahtunut aivan äsken; pariskunta käyttäytyy kuitenkin järkyttyneesti, joten siitä ei ole kauaa; kuolema on todennäköisesti ollut väkivaltainen valtavan verenvuodon vuoksi; ja mikä tärkeintä, talossa on viimeinkin täysin hiljaista.
Tämän harjoituksen avulla on helppo luoda pidempiäkin novelleja, vaihda vain elementin pituus yhdestä virkkeestä vaikkapa yhdeksi kappaleeksi. Tällaista lyhyttä novellia voi myös käyttää pidemmän tarinan pohjana, prototyyppinä tai inspiraation lähteenä. Leikittele siis rohkeasti ja kokeile, miten tarina muuttuu, jos elementtien järjestystä vaihtaa!